Kamen Visoka doo – eksploatacija prirodnog kamena andezita

ENG / SRB

PROIZVODNJA

RUDNIČKI GRANIT

Obrada

u proizvodnim pogonima

Tipični komercijalni blok za dalju obradu prema specifikaciji kupca, teži oko 25 tona i dovozi se direktno iz kamenoloma do proizvodnih pogona. Svaki blok pregleda iskusni klesar. 

Granitni blok je pripremljen kao pravougaoni blok, dimenzija pogodnih za izradu radnih ploča, spomenika i sličnih proizvoda.  Zatim se svaki blok klasifikuje prema našim kriterijumima, označava i premešta na mesto za skladištenje spremno za transport ili dalju obradu.

PROIZVODNJA
Vrste površinskih obrada granita
 • Obrada poliranjem granita i mermera se vrši kada se želi dobiti visoki sjaj granitnih i mermernih ploča, različitih dimenzija, a koje bi se koristile za oblaganje enterijera i eksetrijera. Struktura granita takvom obradom dolazi do punog izražaja. Ovom obradom se postiže smanjena osetljivosti na vlagu i hemikalije.
 • Obzirom da je prelepog i skupocenog izgleda, najčešće se koristi za popločavanje podova, izradu radnih ploča za kuhinjske elemente, izradu gazišta stepeništa, kao i oblaganje kamina.
 • Obrada bunjanjem predstavlja obradu reljefnim klesanjem granita. Glavna odlika ovakve obrade je bunjani granit čija je prednja strana reljefno klesana tj. bunjana strana, tradicionalno poznata po rustikalnoj površini. Dobija se ravnim rezajem bočnih strana i poleđine, dok je prednja strana podvrgnuta završnoj obradi bunjanja.
 • Ovako obrađen granit je namenjen za oblaganje vertikalnih površina kao što su stubovi, zidovi, šankovi, itd.
 • Štokovani kamen je vrsta obrade prirodnog granita pri čemu je lice dovoljno nahrapavljeno da ta površina neće biti klizava, a u isto vreme dovoljno ravna da bi se lako održavala. Može se obrađivati u svim dimenzijama. Čekićem za štokovanje s većim razmakom među zupcima dobija se grubo zrnasta površina.
 • Zbog te svoje osobine da se ne kliza i da se lako održava, najveću primenu ima kod spoljnih podova i stepeništa, staza, terasa, holova, itd
 • Termičkom obradom površina (paljenjem), granit dobija izgled prirodno cepane površine sa kristalnom strukturom, pri  čemu hrapavost zavisi i od trajanja delovanja plamena .
 • Termički postupak obrade ima široku primenu kod oblikovanja elemenata i regeneraciju površina. Mogu se dobiti razna zaobljenja. Površine koje su posle duge upotrebe postale uglačane i klizave, poput pločnika od granitnih ploča, trotoara, ivičnjaka i stepenica, mogu se primenom ovog postupka obrade ponovo ohrapaviti.
 • Obrada četkanjem predstavlja obradu granitnog komada samo četkanjem. Rezultat ove metode je prelepa rustika.
 • Najčešće se koristi za podove ali u zavisnosti od želje klijenata, mogu se oblagati zidovi, stubovi,kamini…
 • Obrada špicovanjem se vrši tako što se površina ovrađuje spicom po želji kupca. Takva obrada se vrši radi dobijanja što hrapavijeg izgleda granitnog komada.
 • Najčešća primena ovakve obrade se vrši prilikom obrade granitnih komada za fasadne površine kao što su okviri za vrata i prozore.
 • Površinska obrada peskarenjem, odnosno trljanje površine s čeličnim zrncima je poseban oblik brušenja. Postiže se gruba, zrnasta, ali jednoliko obrađena površina. Tragovi struganja ili drugi dublji površinski tragovi ostaju vidljivi i nakon ovog tretmana. Rezultat ove obrade je ʺmekanʺ, mat i pravilan izgled površine.
 • Obrada brušenjem je obrada granita radi dobijanja matirane površine. Za raziku od polirane, ovakva obrada nema visoki sjaj i ima primenu pri oblaganju podova, zidova, kamina, stepeništa …

kamen visoka doo

GALERIJA

Zainteresovani ste za naše proizvode?