Kamen Visoka doo – eksploatacija prirodnog kamena andezita

ENG / SRB

Vađenje granita andezita u kamenolomu je umetnost koja zahteva oko i sposobnost da se uoči njegova struktura.

KAMENOLOM VISOKA RUDNIK

Naše iskustvo nas je naučilo koliko je važno osećati stenu, videti kako se menjala kroz milione godina polako od površine ka dubinama planine. To iskustvo nam pomaže da pročitamo šta nam stena govori i kako da sigurno prodremo dublje.

Cilj nam je izvući što veće i najkvalitetnije granitne blokove.

To postižemo kombinacijom raznih metoda, koristeći sajlu sa dijamantskim perlama, cepanjem sa ekspanzionom masom  i pneumatskim klinovima. Kombinacijom ovih tehnika smo postigli da dobijemo korisnu eksploatacionu masu od više od 30%, što je veoma redak slučaj u dobijanju najkvalitetnijeg bloka.
Eksploatacioni (primarni) blok koji vadimo je veličine 100m3 ili oko 260t (tona) mase, iz koje se vadi komercijalni blok od 8-12 m3  (30 tona)

Vađenje blokova

iz kamenoloma visoka

Kamenolom je umetnost koja zahteva poznavanje stene i njene strukture.

Proizvodnju započinjemo u našem kamenolomu Visoka na planini Rudnik, Srbija, eksploatacijom granitnih blokova, čija zapremina iznosi do 100m. Cilj nam je eksploatacija što većih i kvalitetnijih komada.  Primarni blok, koji teži skoro 260 tona, delimo  na manje komercijalne blokove od 36 tona i više na takav način da se napravi što više visokokvalitetnih blokova. Blokovi se nakon eksploatacije prevoze u proizvodne pogone u Majdanu gde se dodatno prerađuju u poluproizvode ili finalne proizvode.

Mnogi od naših zaposlenih imaju dugogodišnje iskustvo rada u kamenolomima. Stvorili su poseban osećaj za stenu kao i  kako se ona ponaša – iskustvo zasnovano na znanju.

Kamenolom Visoka nalazi se u ataru sela Zagrađe, udaljenom oko 8,5 km od mesta Rudnik. Sa Rudnikom je povezan asfaltnim putem u dužini od 6km i 2,5 km tvrdog makadamskog puta. Od mesta Rudnik do proizvodnih hala u obližnjem Majdanu, gde se nalazi sedište firme, postoji direktna veza magistralnim putem

Eksploatacioni blok od 100m3 mase 260t!

Prirodni granit, vadi se iz zida kamenoloma u velikim blokovima. Zatim, ove blokove sečemo na manje blokove, ploče ili druge oblike.
Prvi korak je uklanjanje “primarnog bloka”, koji je veliki komad stene odvaljen od zida kamenoloma. To postižemo koristeći sajlu sa dijamantskim perlama, cepanjem sa ekspanzionom masom i pneumatskim klinovima. Primarni blok može se razlikovati u veličini kamena i do 100 kubnih metara, 260 tona!
Zadali smo cilj da eksploatišemo 5.500 kubnih metara za ovu godinu.

Od eksploatacionog do komercijalnog bloka

Danas je najčešći način vađenja dimenzionisanog kamena isecanjem primarnih blokova prekraćivanjem sajlama sa dijamantskim perlama, cepanjem ubrizgavanjem ekspanzionih masa i cepanjem pneumatskim klinovima. Na ovaj način vadimo eksploatacione blokove najvišeg kvaliteta i standarda..

Snagu naše firme i kvalitet proizvoda crpimo iz našeg kamenoloma

Kamenolom Visoka nalazi se na području planine Rudnik. Iz našeg kamenoloma eksploatišemo sirovinu koju koristimo za širok spektar proizvoda u
našoj preradi u Majdanu.

Osnovni proizvodi koji izlaze iz naše proizvodnje su : granitni ivičnjaci, masivni rezani granit, gaterisane table, koje se mogu površinski obraditi tehnikom-tehnologijom: paljenjem, štokovanjem, četkanjem, peskiranjem, poliranjem. 

Takođe, vršimo rustičnu obradu kao što su cepanje i bunjanje: kocka, kaldrma, bunjani kamen, cepani kamen za zidanje, ploče za popločavanje parkova i trgova.

Iz procesa eksploatacije proizilazi velika količina kamena koji se koristi za sanacije klizišta, stabilizaciju terena na putevima, obale i utvrde rečnih korita. 

Najkvalitetniji prirodni granit u Srbiji

Poslovanje zasnovano je na eksploatisanju granita andezita iz našeg kamenoloma, do proizvodnje gotovih proizvoda i poluproizvoda. Prvi korak u našem poslovanju je brza i kvalitetna eksploatacoija primarnih blokova. Na podizanju kvaliteta eksploatisanih blokova, svakodnevno se radi na analizi ležišta Visoka najnovijim tehnikama i tehnologijama, kako bi se postigli maksimalni rezultati iskorišćenja blokova iz ukupne stenske mase.

Nudimo granit andezit u formi i dimenzijama koje u potpunosti odgovaraju vašim potrebama. Naši proizvodni pogoni su opremljeni kvalitetnim i proverenim mašinama za obradu prirodnog granita i mermera. Radimo prema vašim zahtevima.. Da li je u pitanju rezani granit, cepani granit ili obrađen paljenjem, štokovanjem, poliranjem…  – Kamen Visoka doo ima rešenje za vaše ideje i projekte.

Priroda se potrudila da nam pruži najbolje od nje

Granit je stena koja može da varira u nekoj od sledećih nijansi boja: siva, tamno-siva, zelenkasta. Površine izrađene od granita su veoma lake za održavanje. 

Najkvalitetniji kamen eruptivnog porekla u Srbiji je  „andezit“. Naše poslovanje je zasnovano na
eksploataciji, obradi i preradi andezita iz našeg nalazišta koje poseduje velike rezerve, overene
kod Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Procedura vađenja granita iz tradicionalnih metoda : bušenjem, cepanjem, odvaljivanjem i
miniranjem, koje su prevaziđene, prešla su moderne i ekonomski isplativiju metodu sečenja sa sajlama sa dijamantskim perlama. Ulaganjem u modernizaciju opreme, podigli smo nivo eksploatacije sa namerom da postajemo ozbiljan partner velikim građevinskim firmama na infrastrukturnim projektima, kako u Republici Srbiji tako i u okruženju. 

Granit poseduje prirodnu lepotu

Granit poseduje prirodnu lepotu, izdržljiv je, otporan na toplotu i dugotrajan. Otporan je na habanja, ali i na različite druge agresivne uticaje.

Elegancija granita je zahvaljujući svojim vrhunskim karakteristikama i naročitoj estetskoj vrednosti neizostavan deo graditeljstva već hiljadama godina.
Danas je poželjan i atraktivan izbor u enterijeru i eksterijeru.

Granit se često koristi za fasadne, zidne ili podne obloge. Takođe od granita se prave i radne ploče u kuhinjama, delovi nameštaja ili pak ukrasne skulpture, ali i fontane. Granitne podne obloge izuzetno su poželjne u prostorijama gde se često boravi, poput dnevnih soba, kuhinja, trpezarija, ali i kupatila i predsoblja.

Obzirom da su ove podne obloge na tržištu skupa investicija, njihov izbor je nepogrešiv jer će sigurno odgovoriti svim željenim i potrebnim zahtevima – od tehničkih do estetskih.

Zainteresovani ste za naš granit i mermer?

kamenolom visoka

GALERIJA