Kamen Visoka doo – eksploatacija prirodnog kamena andezita

Andezit ekološki najneutralniji izbor

Prirodni materijal koji graciozno stari.

Prirodni andezit je strateški proizvod

Andezit ima mnogo pozitivnih strana, a samim tim i kvaliteta. Klimatski je pametan, izdržljiv je, nudi niske troškove održavanja, skoro nikakve, jer se za to pobrinula priroda. I jednako važno, njegovi estetski kvaliteti doprinose boljem okruženju.

Andezit je kao sirovina neophodan za funkcionalnu infrastrukturu u obliku puteva, železnica, luka, aerodroma, u niskogradnji, ali i u visokogradnji, urbanoj, javnoj infrastrukturi. Svake godine u Srbiji se proizvede i isporuči na tržište više miliona tona stenskog materijala, što ga čini jednim od značajnih industrijskih proizvoda u zemlji.

Različite vrste stena

Ono što nazivamo prirodnim kamenom zapravo obuhvata različite vrste stena koje se nalaze u zemljinoj kori. Stena je definisana sastojcima minerala, hemijskim sastavom i načinom formiranja. Tipovi stena su generalno podeljeni u tri glavne kategorije – magmatski, metamorfni i sedimentni – ali i kao meteoriti.

Prirodni kamen se hiljadama godina koristio kao građevinski materijal, međutim koristio se i za spomenike, ukrase. ali i u industrijskim procesima.

Granit je magmatski tip stena

Granit je jedan od najčešćih tipova stena u zemljinoj kori, ali samo u kontinentalnim delovima. To je magmatska plutonska stena, što znači da nastaje kada magma duboko u zemlji prolazi kroz polagani proces hlađenja.

Planina Rudnik obiluje delovima podloge koja se sastoji od granitne stene Andezita i Dacita, a na kojoj se nalazi i naš kamenolom Visoka, odakle crpimo  sirovinu za naše proizvode i poluproizvode.

Prirodni granit je tvrd, čvrst i vrlo izdržljiv

Granit je vrlo tvrda stena koja ne puca i neobično je otporna na pritisak, udar i deformacije. Takođe je neosetljiv na razne kiseline. Gotovo je uvek potpuno čvrst. 

Poznat je i kao tvrdi kamen, za razliku od mermera, krečnjaka i drugih vrsta koje se nazivaju mekim kamenjem. Zahvaljujući svojoj tvrdoći i trajnosti, andezit je kamen sa finim svojstvima.

 

Prirodni granit je najneutralniji ekološki izbor

Kamenolom Visoka na Rudniku povezan je sa svim vrstama propisa koji osiguravaju da kamenolomi poštuju stroge smernice zaštite životne sredine. Prirodni kamen sam po sebi je održiv proizvod sa odličnim svojstvima, posebno kada je reč o analizama uticaja na klimu i životni ciklus.

Na velikom broju objekata na kojima je rađena fasada od prirodnog granita, pokazalo se da prirodni granit smanjuje troškove za 40%, prvenstveno zahvaljujući nižim troškovima održavanja ali i sposobnosti kamena da na prirodan način razmenjuje termičke procese između spoljnog i unutrašnjeg prostora.

Uzimajući u obzir životni vek, proizvodnju i transport, pokazalo se, na primer, da prirodni kameni podovi imaju 30 puta manju emisiju gasova CO2 od betonske podloge, dok više stotina puta manju emisiju gasova od asfalta.

Prirodni granit je bolji za životno okruženje

Prilikom eksploatacije granita na lokaciji Viskoka na Rudniku, vodi se računa o zaštiti životne sredine tako što koristimo najnovije tehnologije eksploatacije koji ne utiču na floru i faunu. 

Prirodni granit nije samo održiv sa klimatske i troškovne perspektive, on takođe doprinosi boljem okruženju za stanovnike urbanih područja u čisto kvalitativnom smislu.

Povećana urbanizacija i klima sa više padavina znače da fizički kvalitet površine u gradu poprima sve veći značaj. Popločane, zapečaćene površine stvaraju probleme kada se padavine povećavaju i sve više gradova formuliše strategije za suočavanje sa „stogodišnjim kišama“, tj. Ekstremnim pljuskovima koji se ne dešavaju tako često, ali imaju ozbiljne posledice po društvo. Prirodni kamen ovde ima prednosti jer uvek ima šavove, a samim tim i radnu drenažu koja smanjuje rizik od skupljanja velike količine vode.

Prirodni granit takođe stvara bolje, živahnije okruženje od betona u čisto estetskom smislu; centar grada sa popločanim trgovima od prirodnog kamena oseća se življim i uzbudljivijim. Na dosta primera, po raznim gradovima Evrope i sveta, gde god je betonska ili asfaltna podloga zamenjena za kamenu podlogu, bilo da je reč o granitnim kockama ili pločama, značajno je porastao broj stanovnika koji više vremena provode na otvorenom i to baš u takvim sredinama, čime se i kvalitet života dosta povećao. Svi znamo da se posebno prijatno osećamo dok obilazimo neki stari primorski grad gde su zgrade i ulice prekrivene kamenom.

Prirodni granit je održiv izbor

Prirodni granit je održiv i izdržljiv materijal koji graciozno stari. Sa svojim niskim troškovima životnog ciklusa i niskim emisijama CO2, vrlo je pogodan za stvaranje trajne arhitekture. Granit je zaduženi da građevine čine bezvremenskim.

ZAVRŠI ONO ŠTO JE PRIRODA ZAPOČELA

GRANIT I MERMER

Prorodni materijali od granita i mermera su se vekovima dokazivali svojom trajnošću i izdržljivošću, jedinstvenom i neponovljivom estetikom. Razvojem tehnologije, njihove vrednosti se stalno unapređuju.

PRIRODNI GRANIT

Granit je klasifikovan kao magmatska stena i nastaje kristalizacijom magme ili lave, dok se hladi i učvršćuje u Zemljinoj kori.

Proporcija i vrsta svakog minerala daju granitu njegov jedinstveni izgled. Različiti uslovi i mineralni sastojci na pojedinim lokacijama kamenoloma znače da svako područje proizvodi jedinstveni uzorak i boju kamena.

Granit je veoma tvrd prirodni kamen, ako ne i najtvrđi. Oduvek su ga ljudi koristili u građevini u svim njegovim oblicima.

Obzirom da je veoma tvrd i otporan na oštećenja, granit se danas najčešće koristi u građevini kao materijal za izradu granitnih ivičnjaka, ali i veoma često se koristi kao idealan materijal za izradu kuhinjskih elemenata. Njegova glatka, gusta struktura znači da pruža malo utočišta za bakterije, te je stoga idealna za higijenske radne ploče u kuhinji.

Ako se želi nešto ovekovičiti, neka to bude urađeno prirodnim granitom

Obzirom na svoje prirodne osobine, granit je oduvek bio zastupljen u građevini, bilo da se radilo o izgradnji ulica ili fantastičnih monjumentalnih zdanja. Zubu vremena je potrebna čitava beskonačnost kako bi načeo zdanja kakva postoje vekovima, a koja su građena prirodnim granitom.

Jednostavno, ako pogledamo sve bitne spomenike kulture koji su građeni kroz istoriju, svi do jednog su izgrađeni od granitne stene.

Po pitanju fizičkih osobina, prirodni granit je veoma izdžljiv materijal, otporan na razne vrste fizičkih uticaja. Kada su u pitanju hemiski uticaji, granit je veoma otporan i na kiseline.

MERMER

Za razliku od granita koji je našao veliku primenu u građevinarstvu, kako u gradnji eksterijera, tako i u gradnji enterijera,  mermer je naročito veliku primenu našao u oplemenjivanju enterijera. 

Mermer spada u luksuzni kamen čija lepota traje vekovima. Samim tim je najveću primenu našao u gradnji i dekorisanju zidova, podova, ognjišta, kupatila ali i nameštaja. Obzirom da nije otporan na hemijske uticaje i da veoma lako upija hemijske tečnosti, mermer se ne preporučuje za enterijere kao što je kuhinja, ali zato je našao nezaobilaznu primenu u ukrašavanju kupatila, ukrašavajući zidove i podove tuš kabina.

Mermerni pod je trajan, jednostavan za održavanje i gotovo neuništiva podna obloga.

Prirodni granit i mermer – kameni elementi neprolazne vrednosti

Oba prirodna kamena, i granit i mermer, od davnina se koriste kao zidne i podne obloge. Prvo su postavljani u  palatama vladara i bogatih ljudi, pri čemu su se najlepši elementi u vidu fontana i statua nalazili u centralnom dvorištu. Obzirom da su veoma izdržljivi, korišćeni su u izgradnji monjumentalnih građevina, poput spomenika ili grobnica.

Danas su prirodni granit i mermer neizostavani pri gradnji i ukrašavanju terasa, prostora oko bazena, staza u dvorištu, kao i javnih prostora poput trgova, trotoara ili šetališta.

Zainteresovani ste za naš granit i mermer?